Boekrecensie | Big Magic door Elizabeth Gilbert

by Desirée Weijs

Rondstruinen door de bibliotheek is één van mijn favoriete bezigheden en ik ben er dan ook vaak te vinden. Ik leen meestal mijn boeken, want dat is fijner voor mijn portemonnee, de ruimte in mijn huis en de bomen. Soms vind ik echter een pareltje wat ik eindeloos kan blijven lezen en dan koop ik het. Big Magic van Elizabeth Gilbert is één van die boeken die op mijn bijna lege plank staan. Volgekrabbeld met allemaal aantekeningen en onderstreepte quotes, want het is zó’n prachtig en inspirerend boek.

Big Magic gaat over creatief leven. Hiermee bedoelt schrijfster Elizabeth Gilbert niet per se dat je je hele leven aan kunst moet wijden. ‘Creatief leven’ bedoelt ze in bredere zin: een leven leiden dat meer door nieuwsgierigheid dan door angst gedreven wordt. Het is het idee dat je meer bent dan de som van je verplichtingen.

Om creatief te kunnen leven, moet je je angst overwinnen. Je moet moed tonen. Dat betekent niet dat je niet meer bang bent, want moed tonen kan alleen als je iets doet wat je eng vindt. Het is niet het doel van je leven om onverschrokken te worden. Volgens Elizabeth zijn de enige onverschrokken mensen sociopaten en roekeloze kinderen van drie jaar – en die zijn voor niemand een goed rolmodel.

Angst en creativiteit horen bij elkaar. Als je de angst probeert te onderdrukken, verdruk je daarmee ook vaak je creativiteit. Als het maken van iets creatiefs een road trip is, dan moet je angst en creativiteit meenemen in je auto. Elizabeth zegt dat je je angst moet verwelkomen en de ruimte moet geven, alleen je moet wel duidelijk maken dat angst nooit achter het stuur moet gaan zitten. Want dan wil het je alleen maar afremmen.

Het interessantste van Big Magic vind ik Elizabeth’s theorie over hoe ideeën werken. Zij zegt namelijk dat het creatieve proces zowel magisch als magie is. Op deze planeet zijn naast dieren, planten, bacteriën en virussen ook ideeën. Deze ideeën hebben bewustzijn en gaan hun eigen weg. Ze hebben geen eigen lichaam en daarom hebben ze mensen nodig om zich kenbaar te maken.

Dus ideeën gaan op zoek naar beschikbare mensen die dit idee tot uiting willen hebben. Als ze iemand vinden, komen ze langs en bieden ze hun idee aan. Het idee probeert je aandacht te trekken, maar de meeste mensen zijn te druk om dit te merken. Als het idee ziet dat je niet luistert, gaat het door naar iemand anders om het daar aan te bieden. Maar soms, in zeldzame gevallen, dan staat iemand er echt voor open en kan het idee ontvangen worden. Het idee en de persoon kunnen aan de slag gaan om het idee te verwezenlijken. Dat kan geweldige dingen opleveren.

Deze theorie kan ook de gelijktijdige ontdekking verklaren. Hoe kun je anders verklaren dat twee mensen die elkaars werk niet kennen op hetzelfde moment eenzelfde ontdekking doen? Volgens Elizabeth heeft dat alles te maken met inspiratie dat op meerdere paarden wed, om zo zeker te zijn dat het idee tot uiting komt. Het verklaart ook waarom sommige mensen ineens ‘hun’ idee door iemand uitgevoerd zien worden. Niet omdat het idee gejat is, maar omdat het idee zag dat jij niet beschikbaar was of er niet klaar voor was om het uit te voeren. Dus ging het naar iemand anders toe, die dat wel kon.

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat Elizabeth het creatieve proces niet idealiseert. Ze vertelt eerlijk dat het niet altijd over rozen gaat en dat het hard werken is om schrijver te zijn. Dat fouten maken erbij hoort en dat af beter dan goed is. Ze  moedigt je aan om het creatieve proces niet te zwaar te maken, maar om het luchtig te houden. Om ervan te genieten en om te vertrouwen op de uitkomst. Door al haar bemoedigende woorden, ben ik sinds ik dit boek voor het eerst las, weer gaan vertrouwen op mijn eigen creativiteit. Ik moet ook eerlijk toegeven: het is het mooiste wat er is!

En om af te sluiten mijn favoriete passage uit Big Magic:

‘Waarom zou ik al die moeite doen om iets te maken als het me net zo goed níets kan opleveren?
‘Omdat het léuk is, toch?’
Wat moet je in vredesnaam anders met je tijd hier op aarde doen? Géén dingen maken? Géén interessante dingen doen? Níet je liefde en je nieuwsgierigheid volgen?
Er bestaat immers altijd dat alternatief. Je beschikt over een vrije wil. Als creatief leven te moeilijk voor je wordt of je te weinig oplevert, kun je er te allen tijde mee stoppen.
Maar even serieus: wil je dat echt?
Want denk er eens over na: wat moet je dan?

Bestel dit boek:

Dit artikel bevat affiliate links.

Opt In Image
Download jouw gratis Maanfasen Cheat-Sheet!
En ontvang tips in je inbox voor een lichter leven!

*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.

You may also like